Înapoi (Admitere)

Modalitățile de admitere

În anul 2020 am lansat în premieră națională admiterea bazată pe portofoliu de realizări. Tocmai pentru că știm că unii sunt buni la mate, iar alții la programare am găsit o soluție care să împace și matematicienii, dar și programatorii.

1. Portofoliu de realizări (CTI, IS și Info)

Ești mai tare la info decât la mate? Adună-ți toate realizările din liceu (rezultate la competiții, proiecte personale sau orice altă realizare cu care te mândrești) și optează pentru această variantă. Dacă dosarul tău este suficient de consistent, vei fi invitat la un interviu cu o comisie. Cu dosarul pe masă (de fapt scanat și încarcat online) discuți prin video-conferință cu comisia, te lauzi, răspunzi la întrebări, ne impresionezi cu cunoștiințele tale, iar noi îți dăm o notă... pe măsură (să sperăm ca 10). Dacă nu ești invitat la interviu, nici o problemă - te pregătești sufletește să dai proba de matematică sau informatică pentru CTI și IS, iar la Info îți echivalăm nota cu nota de la matematică, fizică sau informatică de la bac, sau cu 5 dacă nu ai dat una din aceste 2 probe.

Hai să dezvăluim și un secret (dar să nu mai spui la nimeni): dacă chiar ești bun la algoritmică sau la aplicații hard sau la aplicații soft sau la toate, comisia își dă seama rapid și te va nota pe măsură. Dacă faci o mică greșeală nu e la fel de grav ca la grilă. Din experiența de anul trecut, un dosar valoros vorbește de la sine, iar interviul este o formalitate și se încheie cu note între (9.5 și 10).

Anul acesta așteptăm și mai mulți tineri buni la programare! Dacă tot liceul te-ai preocupat mai mult de programare decât de matematică, poate aceasta este proba care ți se potrivește!

2. Probă de matematică sau informatică (CTI și IS)

Ești tare la mate sau info? Ai rezolvat toate problemele din culegerea de matematică sau ai dat bacul la informatică? Consideri că nu ai multe realizări pe algoritmică/software/hardware ca să ai șanse mai mari de succes prin portofoliu de realizări? Atunci, această probă de matematică sau informatică probabil ți se potrivește. Model de subiect pentru examenul de admitere la informatică găsiți aici.

3. Concurs de dosare (INFO)

Vrei la Informatică și ai notă mare proba de matematică sau informatică la bac? Consideră-te aproape admis(ă), nota la proba de matematică sau informatică și media de bac sunt criteriile de departajare.

La secțiunea 12-AC-Inf, media de admitere se calculează cu formula:

  • 𝑚 = (4 ∗ 𝑛 + 𝑏)/5

unde: m – media de admitere; n - nota obținută la una dintre următoarele probe de bacalaureat: matematică sau informatică (această opțiune nu presupune o examinare propriu-zisă, ci doar luarea în calcul a notei respective de la examenul de bacalaureat) sau la proba online bazată pe portofoliu de realizări, în funcție de opțiunea candidatului; b – media la bacalaureat.

Dacă în cadrul examenului de bacalaureat, candidatul nu a susținut probe de matematică sau informatică, valoarea lui n este 5. În această situație valoarea lui n se poate echivala și cu nota obținută la proba de matematică din cadrul secțunii 6, dacă candidatul a susținut această probă. Dacă opțiunea candidatului implică proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat, pentru n sunt luate în considerare doar notele la proba de matematică pentru care candidatul s-a pregătit conform următoarelor programe de examen: Mmatematică-informatică, Mștiințele naturii și M_tehnologic (nu se consideră M_pedagogic).

La specializările Informatică respectiv Informatică la distanță admiterea se face prin concurs de dosare.

La Info ID se ia în calcul doar media de la bacalaureat, chiar dacă nu ai dat matematică sau informatică.

Oferta programelor de studii, tipul concursului și formula de calcul a mediei de admitere o găsești și aici.

Sfat (poate) util: Poate nu ar fi rău să studiezi și metodologia de admitere pentru anul 2024 (chiar dacă e mult de citit) și alte informații utile legate de pe pagina web a universității.