Machine Learning
Care-i schema la masterul de machine learning? Cu ce crezi că vom începe? Da, ai prezis bine! Este primul master de machine learning din România! Tare, nu? Și fiind un master de la CTI, la ML predarea se face în limba engleză. La cât e de cutting-edge, cum să nu fie în engleză?!
În cazul în care vei opta pentru acest master, vei avea, la fel ca la oricare alt master de la AC, în fiecare semestru, o materie de cercetare, unde vei aprofunda noțiunile mai teoretice de la celelalte materii. Vorbim imediat și despre ele, dar stai să o lămurim pe-asta cu cercetarea. Aici vei citi articole de specialitate, vei analiza ce au făcut alții deja, vei compara ce au făcut unii și alții și, nu în ultimul rând, vei cerceta și tu la rândul tău! Ce zici? Sună tare fain, nu?
Pe lângă partea de research, mai ai 3 materii opționale. Partea bună e că tu poți alege ce te atrage pe tine și, mai mult decât atât, dintre aceste 3 materii, doar 2 trebuie să fie neapărat de la ML, a treia poate fi de la oricare alt master de la CTI, adică de la cel de Cloud și IoT, de la SE sau de la IT. Da, ai înțeles bine, poți lua 2 materii de la ML și una de la CCIT în semestrul I, 2 de la ML și una de la SE în semestrul II și tot așa. Aruncă o privire și pe celelalte specializări și vezi ce ți-ar plăcea! Nu se supără nimeni dacă tu vrei materii doar de la ML, poți alege să studiezi doar materii de aici.
La ML, opționalele sunt organizate pe track-uri. Adică o materie începută în primul semestru se continuă cu una din semestrul II, care va fi aprofundată de una din semestrul III. (Semestrul IV este mai mult despre scrierea disertației, nu vei mai avea alte examene.) Uite, de exemplu, track-ul de Deep Learning: Deep Learning – Reinforcement Learning – Autonomous Driving. Sau track-ul de Big Data: Big Data Analytics – Big Data Visualization – Big Data in Healthcare and Bioinformatics! Nu e obligatoriu să alegi materiile pe track-uri, însă e o idee bună să ai o continuitate. Dar, până la urmă, e treaba ta ce alegi, important e să te pasioneze ce faci. Și dacă tu ești mulțumit(ă), toată lumea e fericită!
Dacă te uiți atent peste planul de învățământ, vei vedea că există și o parte alocată 'practicii' de la master. Ultimul semestru (anul II, semestrul II) doar despre asta este, trebuie să îți pregătești teza de disertație! Asta nu înseamnă că te vei angaja pe undeva pe post de cercetător, hai să nu ne grăbim! Citește aici și aici mai multe detalii și vezi că nu e așa complicat cum sună!
Ca să-ți faci o idee generală despre materiile pe care le poți aprofunda la acest master, aruncă o privire peste figura de mai jos. Și dacă nu ne crezi în legătură cu ce ai citit mai devreme, convinge-te accesând linkul acesta și analizează fișa fiecărei discipline! Prezic că vedem din toamnă la ML.